sinenmaa Äly on kaikkeuden perustoimija

Kohtuuhintaisen elintason puolesta

Tiedän ratkaisun, jolla asuminen saataisiin lopullisesti kohtuuhintaiseksi. Se on se, että annetaan ihmisille aito vaihtoehto erilaisilla asumismuodoilla. Jos meillä olisi miniasuntoja, ns. kapseliasuntoja, niin silloin ns. oikeiden asuntojen hinnat eivät voisi nousta, koska ihminen voisi valita kapselin asunnokseen, jos ns. oikean asunnon hinta olisi hänelle liian korkea.

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288442518808.html

Ihmisten ei tarvitsi pelätä asunnottomuutta silloin, kun heillä olisi kalliin asumisen sijasta aito vaihtoehto lepopaikakseen. Nykyinen asuntopolitiikka perustuu ihmisten pelkoon; että joutuu kadulle, asuntolaan tai metsään asumaan. Ja se tulee kalliiksi kaikille, myös niille, jotka typeryyttään ahnehtivat ihmisten perustarpeilla.

http://sinenmaa.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/135863-asuntopulaan-lo...

Yksityisen sektorin veronmaksajien ei tarvitsi kustantaa täysin älyttömän hintaisia asuntoja ja asuntoloita tietyille väestöryhmille, kun kyseisten ryhmien edustajat voisivat viettää lepoaikansa mukavasti kapselissaan - unelmoimassa oman elämän suuntaviivoista.

Meidän ei tarvitsisi lainkaan hyysätä asunnottomia, maahanmuuttajia, opiskelijoita ja työnhakijoita, kun he voisivat viettää yönsä kapseleissaan, josta kelpaa lähteä aamulla puhtaana ja hyvin levänneenä kohden uusia seikkailuja. Kerjäläisiä meidän ei taasen kuulu missään tapauksessa hyysätä, koska heidän tehtävänsä on mennä kotimaahansa rakentamaan itselleen kotimaata. Kerjäläiset tuhlaavat Suomessa pelkkään oleskuluun tuhansia miestyövuosia, joiden kuluessa he olisivat jo rakentaneet kotimaihinsa itselleen koteja mielin määrin.

Suurimmat yhteiskunnan ongelmat koskevat nimenomaan asumista. Jos meillä olisi hyvin erilaisia asumismuotoja (miniasuntoja, konttiasuntoja, laiva-asuntoja, ufoasuntoja ja perinteisiä asuntoja), niin silloin todellakin ihmisillä olisi aito vaihtoehto kalliille asumiselle tinkimättä ihmisen perustarpeista. Kapseliasunto täyttää monet ihmisen perustarpeista: Lämmön, suojan, yksityisyyden, levon.

Jos joku taho vastustaa kapseliasuntoja, niin siitä tiedetään, ettei sillä ole mitään halua ratkaista asumiseen liittyviä ongelmia, vaan ainoastaan repiä yhteiskuntaa hajalle ja saada aikaan ongelmatapauksia, joita pitää asuttaa kalliisti, jotta jotkut ahneet voisivat tyydyttää tyydyttämättömyyttään.

Monikulttuurisuus vaatii, että meillä kuuluu olla myös monimuotoisia asuntoja. Ei kaikki halua asua 75 neliön asunnossa, vaan kymmenet tuhannet ihmiset olisivat tyytyväisiä viiden neliön asunnossakin. Mikä oikeus monikultturisuutta vaativilla on vaatia ihmisiä asumaan niin kuin ahneet johtajat asuvat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuossa iltiksen linkissä kapseliasunnot muistuttavat kovasti sairaaloiden kylmähuoneita....Niitä, joissa vainajat tykkäävät vilvoitella ennen muita toimenpiteitä, kuten siunausta.

kati sinenmaa

Kuolema onkin aivan liian peitelty totuus nyky-yhteiskunnissa.
Matti Jämsä oli aikoinaan viisipäivää haudassa. Nukkui varmaan välillä.

Käyttäjän DmitryVyskubov kuva
Dmitry Vyskubov

Ihminen tarvitsee kodissaan liikkumatilaa, yksityisyyttä, kodinkoneita, keittiön, omat vessa- ja suihkutilat. Koti on myös paikka vieraille ja mahdolliselle perheelle. Yhden miehen kapselit eivät sovi kodiksi. Hyvin tilapäiseksi valtion tarjoamaksi yösijaksi – kyllä.

Tilanne voi kehittyä myös niin, että kapseliasuntojen hinta nousee, ja normaalit asunnot ovat vain rikkaimpien saatavilla.

"Monikulttuurisuus vaatii, että meillä kuuluu olla myös monimuotoisia asuntoja. Ei kaikki halua asua 75 neliön asunnossa, vaan kymmenet tuhannet ihmiset olisivat tyytyväisiä viiden neliön asunnossakin. Mikä oikeus monikultturisuutta vaativilla on vaatia ihmisiä asumaan niin kuin ahneet johtajat asuvat?"

Näytä minulle yksikin ihminen, joka haluaa asua viiden neliön asunnossa mieluummin kuin 75 neliön asunnossa. Köyhyys ei ole osa kulttuuria.

kati sinenmaa

Ei ihminen, vaan sinä. Monille riittää liikkumatilaksi kirjasto, kapakka, kaupunki, metsä, maapallo. Monille riittää se, että he saavat levon aikana olla jossakin, ilman tarvetta liikkumiseen. Anna ihmisten elää niin kuin heille sopii kulloinkin, niin silloin pääset eroon kaikista ongelmista.

Eihän tässä iso-asunto-vaatimuksessa ole kyse muusta kuin ihmisen hunnuttamisesta tiettyyn uskontoon. Mitään periaatteellista eroa ei ole siinä, kun miehet vaativat naisille säkkiä verrattuna siihen, kun ihmisiä vaaditaan asumaan ns. normiasunnoissa.

Normiasunnot mahdollistavat ihmisten riiston. Vapaavalintainen asumismuoto estäisi täysin ahneiden rikastumisen ihmisen perustarpeilla.

Käyttäjän DmitryVyskubov kuva
Dmitry Vyskubov

Näyttäisitkö minulle uudestaan sen henkilön, joka haluaa asua viiden neliön asunnossa mieluummin kuin 75 neliön asunnossa? Ei kai siinä pitäisi olla ongelmaa, kun mielestäsi viisi neliömetriä riittää monille. Minulle nämä 5 neliömetriä eivät kyllä riitä.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #5

Mieluummin? Kysehän tässä ei voi olla siitä, että kaikkien pitää heti tässä ja nyt saada suuri asunto. Moni ei varmaan edes halua suurta asuntoa, koska sellainen vaatii turhuuksien hankkimista.
Tein vapaaehtoistöitä Kalliossa ja olen puhunut asunnottomien kanssa, ja monien ensisijainen toive ei suinkaan ole huippulukaali, vaan lämmin peti suojaisessa paikassa.

Itse asuin yli kymmenen vuotta Pasilan metsässä, itse rakentamassa asunnossa, jonka pinta-ala oli noin 8 neliötä. Eikä mulle tullut mielenkään vaatia mitään parempaa, koska minä tiesin, että ajan kanssa minä voin tehdä itselleni miten suuren linnan itse haluan.

Valitettavasti hemmotellut kakarat tulivat ja polttivat sen, joten en voinut todistaa lopullista totuutta ihmisen kyvystä huolehtia itse itsestään, mutta ainakin näytin ilman mitään näyttämisen tarkoitusta, mihin ihminen pystyy silloin, kun on onnellinen.
https://plus.google.com/photos/1077896135679596100...

Käyttäjän DmitryVyskubov kuva
Dmitry Vyskubov Vastaus kommenttiin #6

Meillä taitaa olla erimielisyyksiä siitä, mitkä ovat ihmisten perustarpeet. Mainitsemani asiat (liikkumatila, yksityisyys, kodinkoneet, keittiön, omat vessa- ja suihkutilat) kuuluvat perustarpeisiin. Toki, jos niitä ei ole mitenkään saatavilla, ja toinen vaihtoehto on se, ettei ole kattoa pään päällä, niin se on ymmärrettävää. Tämän pitäisi kuitenkin olla poikkeustapaus. Kyllähän afrikassakin juodaan likaista vettä, kun puhdasta ei ole. Eikä sitä likaistakaan ole aina saatavilla.

Kertoisit kuitenkin minulle suoraan, mikä henkilö haluaa asua viiden neliön asunnossa mieluummin kuin 75 neliön asunnossa? Blogissasi väität, ettei "kaikki halua asua 75 neliön asunnossa, vaan kymmenet tuhannet ihmiset olisivat tyytyväisiä viiden neliön asunnossakin." Esimerkkejä pitäisi olla siis kymmeniä tuhansia.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko Vastaus kommenttiin #8

Kyse taitaa olla enemmänkin siitä, että se 75 neliön asunto pitää itse ansaita. Nykyään kaupunki kustantaa monelle ylettömän asunnon. Tuillaeläjät voitaisiin pistää kapseliasuntoihin ja ne, joilla on varaa ja tulevat toimeen käymällä vaikka töissä, voivat asua järkevään hintaan niissä 75 neliön asunnoissa.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #8

Minä väitän, että suurimmalla osalla ihmisiä on moraalia vielä sen verran, että he olisivat tyytyväisiä tarpeen tullen kapseliasuntoonkin. On moraalitonta vaatia toisen puolesta jotakin ja sitten yleistää oma halu toisen haluksi.

Totta kai voimme tehdä kyselyjä, millaisen auton, asunnon osaton ihminen haluaa, mutta se ei perustu realismiin vaan utopiaan.

Realistinen ihminen ei esim vaadi ammattimiehen palkkaa heti koulusta päästyään.

Käyttäjän MikaBjrkman kuva
Mika Björkman Vastaus kommenttiin #6

Mielenkiintoisen näköistä rakennelmaa. :)

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #5

Pitääkö ihmisen saada Audi siksi, että hän mieluummin ajaisi Audilla kuin Ladalla?
Eikö ihmisen omilla ansioilla, elämäntilanteella ja asenteella saa olla mitään merkitystä, vaan vain sossutätien kuviteltu halu riittää, niin neliöitä tulee taivaasta?

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Ihan vain järkevästi ajatellen Kati Sinenmaan ehdotus ei ole lainkaan huono. Viiden neliön asuntoja ei toki, mutta jos kapselit olisivat edes 15-20 neliön ja niissä halvat vuokrat, niin jo vain niistä olisi hyötyä. Jos niitä olisi tarpeeksi paljon, niin asuntojen hinnat normalisoituisivat alemmas kuin mitä nyt ovat.

Ei noihin pitäisi vain tuilla eläviä sijoittaa, koska niihin tulisi tunkua ihan muidenkin työssä käyvienkin taholta. Moni sinkku lähtisi niihin säästääkseen rahaa tulevaa asuntoa tai muita kohteita varten.
Niistä ei pitäisi tehdä ulkomaalaisghettoja vaan olla halukkaille mahdollisia saada asunnokseen. Jonotusta niihin tulisi olemaan, aivan varmasti.

kati sinenmaa

Kiitos näkemyksestä. Mutta. Nyt suurin asumista haittaava tekijä on juuri tuo vaatimus asuntojen keskimääräisestä neliömäärästä, 75 neliötä. Me emme saisi riittävästi pieniä asuntoja siltikään, jos pienin neliömäärä olisi vaikkapa 20 neliötä. Miniasunnon tulee olla niin pieni, että sen rakennus- ja käyttökustannukset kustantuisi n. 10-40 euron kuukausivuokralla.

Vasta sitten asuminen muuttuisi edulliseksi myös keskituloisille, kun ihminen voisi ottaa vauhtia miniasunnosta. Ja uskon aivan satavarmasti, että tuhannet ja tuhannet ihmiset olisivat täysin tyytyväisiä pienessäkin asunnossa. Ja uskon myös sen, että tuhannet ja tuhannet ihmiset ovat onnettomia liian suuressa asunnossaan.

Nythän on niin, että eliitin asumiskustannukset ovat lähempänä nollaa kuin kuin keskituloisen asumismenoja. Esim Vehviläinen jopa tienaa asumisella, vaikka hän ei olekaan grynderi ammatiltaan.

Topi Alansuo

Suorastaan loistava ajatus juurikin sen takia, että jos tuollaista minimaalista asumista olisi, hädällä ryöstö saattaisi vähentyä.
Jenkeissä on trailerparkkinsa. Meille niitä tuskin tulee. Sen estää asetuksilla viimeistään ne, joiden kukkarolle ne kävisivät.
Kapseleita voisi tehdä käytetyistä makuuvaunuista ja käytöstä poistetuistetuista konteista.
Suihkut ja wc voisivat olla yhteisiä.
Mutta kuten sanottu, meillä kaiken halpa-asumisen estää "näkymätön käsi" joka toimii juuri päinvastoin kuin kokkarien unissa.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #13

Tuo oli hyvä huomio tuo jenkkien tapa muuttaa traileriin, jos asunto menee alta. Ilman muuta tänne myös tuollainen, koska matkiihan Suomi nyt kovaa vauhtia tuota ulkomailla suosittua naimalakiakin.

Topi Alansuo Vastaus kommenttiin #14

Kun noista trailerparkeista uutisoitiin isommin parikyt vuotta sitten, ajankohtaisohjelma haastatteli monelta kantilta asianosaisia viranomaisia teemana miksi tämä ei käy.
Sosiaaliset ongelmat päällimmäisinä. Aika moni asuu noin, kalleilla camping alueilla ja talvella tuntureilla pitkät tovit, mutta jos köyhät, ehei, saattaisivat örveltää jotain. Ja mitä råttalaisetkin sanoisivat.
Muistaakseni niitä on yritetty perustaa, mutta ne on torpattu.
En tiedä onnistuuko nykyään enää edes jalasmökissä asuminen?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Jos tuollaisia kuutioasuntoja Suomeen saisi nykylainmukaisesti rakentaa, niin olisivat varmasti niin kalliita, että niihin olisi ainoastaan varaa Suomessa yön yli nukkuvilla liikemiehillä - jos Helsinki-Vantaan kupeessa asuntokuutiot sijaitsisivat.

Mutta Katin kanssa olen täysin samaa mieltä, että jokaisen tulisi kunnioittaa jokaisen omaa näkemystä omaan elämänsa "hallintaan" nähden, ja tulisi mahdollistaa kaikille oman halunsa mukainen elämisen ja asumisentapa.

Siis mikä näissä toisten asioiden asiantuntijoissa niin pirusti viehättää, että ryhtyvät oman näkemyksensä mukaisesti toisten asioita näkemään, määrittämäään ja määräilemään.

Käyttäjän MikaBjrkman kuva
Mika Björkman

Kyllä Suomeenkin pitää saada erilaisia, normiasumista huomattavasti halvempia asumismuotoja. Mikä siinä nyt on niin vaikeata?

Kiitos Kati kannanotostasi ensimmäisessä blogauksessani täällä, esitin sinulle vielä lisäkysymyksiäkin asian tiimoilta.

Toimituksen poiminnat